Darila posebne energije: majhna, posebna in neponovljiva zgodba

Najlepša darila so tista, ki nosijo zgodbo. Z nakupom Sončkovih, Polževih ali Ozarinih izdelkov boste ob tem, da podarite nekaj izjemnega, prispevali tudi k socialni vključenosti oseb, ki so z nami. Vsak dan, ne samo pred prazniki.

VDC Sonček

V Zvezi društev za cerebralno paralizo so se socialne izključenosti lotili na različne načine. Program varstveno delovnih centrov (VDC), ki teče že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, je program varstva, vodenja in zaposlovanja pod posebnimi pogoji, v katerega je danes vključenih več kot 180 uporabnikov, ki zaradi različnih oviranosti (invalidnosti) niso zaposljivi na prostem trgu dela.

Vstopite v Sončkovo trgovinico na Vetrinjski ulici 11 v Mariboru, zakladnico dobrodelnih daril. (foto: Sonček)

Mariborski VDC Sonček je eden od enajstih centrov v Sloveniji. Pod spretnimi prsti uporabnikov nastajajo unikatne pisane voščilnice ter drugi lični ročni izdelki iz blaga, volne, gline, lesa … Šali in kape so ročno delo, estetsko dodelani in pričajo o umetniškem čutu njihovih ustvarjalcev. Če pa želite prav posebno barvno kombinacijo, vam spletejo šal alikapo v skladu z vašimi željami.

VDC Polž

Uporabniki njihovih storitev so odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Na VDC Polž izdelujejo izdelke iz tekstila, lesa, gline in papirja, izpostavljajo pa keramične glazirane izdelke, ki so primerni tudi za stik z živili.

Izdelke uporabnikov VDC Polž lahko najdete v trgovini v Parku mladih 4 v Mariboru ali spletni trgovini www.vdcpolz.si. (foto: VDC Polž)

Posebej ponosni so na servirne krožnike – podstavke iz bele gline, v katero odtisnejo travniško cvetje, zelišča ali drevesne liste. Tako so dobili prav posebne odtise, ki jih pobarvajo in nato še glazirajo. Vsak podstavek je zato majhna, neponovljiva zgodba zase, ki so jo napisali Polževi uporabniki in narava.

Ozara

Podjetje Ozara izvaja programe socialne vključenosti, namenjene podpori in ohranjanju invalidovih delovnih sposobnosti. Programi bistveno vplivajo na kakovost življenja nezaposljivih oseb, ki z vključitvijo v program dobijo priložnost za spremembo svojega življenja na vseh področjih delovanja. S ponovno aktivacijo na delovnem področju razvijajo pozitivno samopodobo in samospoštovanje, utrjujejo delovne navade in ponovno pridobijo občutek koristnosti.

Pri Ozari izdelujejo številne izdelke, kot prav posebno darilo pa izpostavijo ročno izdelano leseno stojalo za sušenje sadja, zelišč in začimb, ki se lahko uporablja tudi pri sušenju domačih testenin. Stojala izdelujejo v dveh dimenzijah: 100 x 50 cm ter 50 x 50 cm. (foto: Ozara)

Izdelke lahko najdete na Facebook strani Ozara. Prodajajo jih tudi na stojnicah, v mesecu decembru jih lahko najdete v mariborskem Europarku.

Objavljeno v Časopisu za prijazen Maribor, 16. december 2021

(naslovna fotografija Night Glow on Unsplash)