Da, jedli bomo bioplastiko

Ivah Knechtl, Klemen Risto Bizjak, Mirjana Ivanuša–Bezjak in dr. Uroš Novak ter projekt Milkywaste

Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF je kot najboljšo start-up idejo decembra lani prepoznalo rešitev ekipe Mariborčana Ivana Knechtla o trajnostni jedilni bioplastiki iz mlečnih odpadkov. Zanjo so prejeli tudi denarno nagrado, namenjeno za nadaljnji razvoj projekta.

Na tekmovanju lahko zmagaš samo tako, da na njem tudi sodeluješ! Ivah Knechtl, mladi znanstvenik in raziskovalec, pove, da je bilo tekmovanje BASF Startup Science zanj in njegovo ekipo, ki so jo sestavljali še Klemen Risto Bizjak, Mirjana Ivanuša–Bezjak in dr. Uroš Novak, že v začetku izjemno: »Od vsega začetka, leta 2018, smo se motivacijsko zbadali, da bi radi sodelovali z najuspešnejšim kemijskim podjetjem na svetu – BASF. Tokrat smo prišli zelo blizu.« Le odlična priprava in izjemna predstavitev je na tem dogodku v močni regijski konkurenci prinesla tudi rezultat. Iz podjetja BASF so jih prepoznali kot najbolj perspektivne!

Od problema do rešitve

Problem našega potrošniškega življenja je »najnižja cena«. To, vsaj v primeru embalaže, prinaša tudi najcenejšo rešitev – poceni plastično embalažo, predvsem tisto za enkratno uporabo, ki že ima negativen vpliv na naše življenje in okolje. Prav zato se je ekipa mladih raziskovalcev po nasvet zatekla k naravi – izdelati takšno trajnostno embalažno rešitev, ki bo pridobljena iz mlečnih odpadkov in je, narave, ne bo obremenjevala. Nastal je projekt Milkywaste: »Vse se je začelo z željo po preizkusu pridobljenega znanja med študijem kemijskega inženirstva v Mariboru. Naše razumevanje sistemskih vprašanj smo se naučili v programu Climate-KIC Climathon. Pravi preboj za nas, mlade milenijce, je bilo tretje mesto na državnem tekmovanju zelenih poslovnih idej. To nam je omogočilo, da smo šli novembra leta 2018 na svetovni finale v Edinburgh na Škotskem.«

Naslednji korak – podjetje

Vendar je bil to šele začetek poti, do užitne bioplastike je še pot, ki jo je treba prehoditi, vendar, kot pravi Ivan Knechtl, se vse dogaja z nesluteno hitrostjo. V začetku lanskega leta so jih namreč sprejeli v Avstrijski akademski pospeševalnik Gruendungs-Garage, ki mu je hitro sledil Program Green Tech Cluster Summer Graz in Science Park Graz akademija.

Ekipa mladih strokovnjakov sedaj snuje ustanovitev podjetja in se že dogovarja s strateškimi partnerji. In, kot so trdno prepričani, bomo užitno bioplastiko že v bližnji prihodnosti zagotovo uporabljali. Kaj uporabljali, tudi pojedli jo bomo lahko!

Objavljeno v Časopisu za prijazen Maribor, 31. marec 2021