Esmeralda

esmeraldaPravzaprav me je vse skupaj privedlo skoraj do ločitve. Od žene, družine, od Slovencev!

Gremo lepo od začetka. Prva težava se je pojavila, ko sem poskušal dopovedati svoji družini, da je svetovno nogometno prvenstvo samo vsake štiri leta, Esmeraldo pa vrtijo na POP-I in Kajži (ali kako se že imenuje njihov drugi program) vsak dan vsaj osemkrat dnevno, pa tudi če bi zamudile kakšen del, se v njem ne bi zgodilo nič takega, kar se ne bo dogajalo v naslednjih nadaljevanjih. Vendar ne! Že po prvih besedah so me babnice postavile pred vrata in se tako kot vsak delovni dan ob 17.30 posedle pred “družinski” televizor. Nemočen pred babjo večino sem pobral tanajmlajšega in se tako kot vse naslednje dneve z njim odpravil na enourni sprehod.

Ženski klub

Dekl mi je začelo dvigovati, ko so k ženi in babici pričele prihajati še sosede in stare tete, da bi razpravljale, o čem drugem kot o Esmeraldi. Ena od njih se je prišla celo pokazat s fruzuro “a la Esmeralda” in z oblekico v zeleni barvi, prav takšni, kot jo nosi TV junakinja njenega življenja. Ko je ob kavici še dodala, da je pri optiku naročila zelene leče, sem skoraj bruhal.

Vem, da se gledanju Esmeralde vedno priključi tudi tamala, vendar pa nikoli pogovorom, ki jih ima ta ženski klub. Zanje je po “klubskih pravilih” premlada, še otrok, ki ne razume in ne pozna vseh ženskih skrivnosti. Upal sem, da tamale mrzlica (esmeraldomanija) še ni prijela, da je v tej njeni mali predpubertetniški glavici vsaj malo razsodnosti, toda ne, že vstop v njeno sobo me je prepričal o nasprotnem. Ob obveznih “Kellyih” so bile stene prelepljene s slikami Esmeralde, po telefonu pa je s sogovornico na drugi strani žice prav živo razpravljala, seveda o Eeeesmeeeraaaaaldi!

“Tudi ti, hčerka moja?!”

ONA v Mariboru

Vse je svoje meje preseglo takrat, ko so objavili novico, da prihaja ONA v Slovenijo, med drugim tudi v Maribor. Še sreča, da moje “esmeraldike” niso odprle šampanjca, ki ga skrbno hranim za posebne priložnosti. Kar norele so od veselja!

Na izrednem srečanju hišnega kluba zvestih Esmeraldinih oboževalk so sklenile, da se morajo za njen prihod skrbno pripraviti: naročile bodo “rumene novice”, ki izčrpno pišejo o njenem prihodu in o načrtovanem urniku obiska, budno bodo spremljale vse Betijine novice na 24 ur ter do vsakega premika in minute natančno izdelale plan, kako bo potekalo njihovo “romanje” v trgovski center City in na Lent. Izdelavo transparentov z gesli kot so “Leticija (Esmeralda), tudi mi te mamo radi”, “Ti si kraljica naših src”, “Upamo, da boš zanosila v Sloveniji” in podobno sem z vso avtoriteto na srečo preprečil (v izmenjavi argumentov z ženo sem zastavil celo najin zakon)!

Na dan NJENEGA prihoda v Maribor so, po urniku, že pet ur prej odšle v City. Kaj vse se je tam dogajalo, sem kasneje videl na televiziji (hvala Bogu, da kamera ni ujela mojih žensk, saj bi se pogreznil od sramu), kasneje pa sem delček dogajanja razpoznal iz njihovega z jokom in stokom prekinjajočega se obnavljanja vsake minute, ki so jo v masi enkomislečih preživele z NJO. Vrhunec so doživele še na Lentu, na Velikem odru. Kaj James Brown, kaj Dr. John, kaj folkloristi in kaj ognjemet, zvezda letošnjega Lenta je bila le ONA!

Doma so se žena, tamal, babica ter trop sosed enoglasno strinjale v ugotovitvi, da je bilo to najlepše doživetje v njihovem življenju, da je Leticija še lepša kot v Esmeraldi, da ji kratki lasje pristojijo (ob tem se je soseda, ki si je omislila prej omenjeno frizuro malce zmrdovala, saj bo ponovno morala k frizerju), da je tako simpatična in karizmatična, da bi jo takoj imele za svojo kraljico. Za kraljico Slovenije.

Naša kraljica

Res. Zakaj ne povabimo Esmerlade, naj ostane v Sloveniji (saj z državljanstvom ne bo težav, kajne)? Odstavimo predsednika, razpustimo parlament, izberimo jo za kraljico, ustanovimo kraljevino Esmeraldovenijo. Le tako bomo imeli oblastnico, ki bo vedno, ko se bo pojavila v javnosti, dodobra napolnila mestne trge. In njene govore, vsak dan ob 17.30, bo poslušalo in gledalo na stotisoče Slovencev. Končno bomo imeli Slovenci po tem, ko smo si izborili svojo državo, še kraljico po lastni volji.

Esmeralda – postani naša kraljica! In Malesio naš kralj!

A. Mariborski
Mariborčan, julij 1998