Boli? Seveda boli, pa kaj!

Na mariborski tatu konvenciji se je predstavilo 87 tetovatorskih artistov iz 12 držav

tatu1

Priznati je treba, da to ni pravo vprašanje za nekoga, čigar telo krasi več umetniških tatujev, kot ste jih morda pripravljeni videti v življenju. Še posebno če ste bolj občutljivi in imate nizek prag bolečine. Mednarodna tatu konvencija, ki je te dni potekala v Mariboru, je bila prava paša za oči. Toliko tetoviranih in barvito poslikanih teles, kot jih je bilo tam, boste na enem kraju težko našli. A to ni bilo le tetoviranje ali tekmovanje za najlepšo tetovažo v kar nekaj kategorijah, prireditev je postregla še s tekmovanjem za miss pin up in za najlepšega bradača ter z bizarno, že skoraj grozljivo in prav posebno modno revijo.

Vbodljaji po starem

tatu2

Več kot tisočletna japonska umetnost izdelave tatujev

Na konvenciji, ki so jo v Sloveniji organizirali že sedmič, v Mariboru pa drugič, se je predstavilo 87 tatu artistov iz 12 držav. Prvič smo lahko videli mojstre, ki tetovaže izdelujejo na več kot tisoč let star tradicionalni način. Če sodobne tetovatorske pištole zabodejo barvo pod kožo nekaj stokrat na minuto, je pri stari tehniki za vsak vbodljaj potreben udarec s kladivcem na palico ali sunek mojstra, ki ima v roki danes sicer sodobno in sterilno iglo.

Če ste bili na prizorišču dovolj dolgo, ste lahko opazili, kako se brhka in napol gola mladenka sčasoma spremeni v pošast iz znanstvenofantastičnih filmov, in videli, kaj nastane iz zdravega mladeniča, ki po končani večurni poslikavi pokadi zasluženo cigareto …

Morda najbolj skriti del konvencije je bil tisti s piercingi. Že res, da ste jih lahko kupili na prodajnih pultih, a kako se jih uporablja, ste lahko videli med obiskovalci in tatu mojstri. Skriti del pa je bil na voljo le med kataloškimi fotografiami.

pirsing

 

skapin

Aleš Škapin

Organizator Aleš Škapin je povedal, da je bilo obiskovalcev nekoliko manj kot lani, vendar jih je bilo v soboto več, kot so pričakovali, zato so zadovoljni.

stefka

Štefka Kovač

»Vsak moj tatu ima svojo zgodbo in vsak je povezan z mojim življenjem. Tudi napis Ne obupaj me vsak dan spomni, da so v življenju tako vzponi kot padci na vseh področjih. Zame je to življenjski slog. Novi tatu bo moj že sedmi,« je povedala Štefka Kovač.

Steva Šoln iz beograjskega studia Exer tatuje ustvarja osem let. »Delamo po željah strank, le malokdo si ga izbere v katalogu, saj gre za življenjsko fiozofijo, zato se trudim, da izpolnim še tako zahtevne želje naročnikov. V Sloveniji ste naprednejši in zahtevnejši kot pri nas, kjer je še vedno v modi pravoslavni križ.«

ekser

Steva Šoln, Exer Beograd

 

Fotogalerija

Objavljeno v Nedeljskih novicah, 25. oktobra 2015, str. 40