Zdravilo na travniku

regrat2Ko se regrat na travnikih obarva rumeno, je čas za nabiranje njegovih cvetov, ki imajo prav tako številne zdravilne učinke

Če smo še pred nekaj dnevi opazovali sklanjajoče se ljudi, ki so z nožički s pravkar ozelenelih travnikov izbrskali sveže šope regrata za spomladansko solato, se je te dni slika nekoliko spremenila. Zamenjali so jih nabiralci rumenih regratovih cvetov.

Zdravilne učinkovine

regrat1Navadni regrat (Taraxacum officine) ali mlečec je zeljnata travnica, ki je še pred cvetenjem pogosto na krožnikih slovenskih družin. Regratovi listi so žagasto narezani in sestavljajo rozeto, cvetovi pa so na visokem, votlem steblu, iz katerega se, ko ga utrgamo, pocedi veliko zdravilnega mlečka. Regrat je po zimskem spanju telesa zelo zdravilna in krepčilna rastlina. Zaradi grenčičnih snovi pospešuje izločanje prebavnih sokov, spodbuja apetit in prebavo, vpliva tudi na čiščenje krvi. Starejši znajo povedati, da pospešuje spiranje sečnih izvodil pri vnetjih, saj pospešuje izločanje seča, pomaga pri protinu, revmi, krvnih boleznih …

Mlade liste največkrat uporabimo kot spomladansko čistilno kuro v obliki solate, ki jo običajno zmehčamo s kuhanim krompirjem ali fižlom, odlično pa se prilegajo tudi trdo kuhana jajčka. Liste regrata, ki vsebujejo veliko vitamina C in A, lahko izstisnemo v sok, cvetove in korenine pa uporabimo za pripravo čaja, saj vsebujejo mnogo kalija ter nekaj železa in bakra.

Kako in kdaj nabiramo

seneker

Patricija Šeneker, Hiška zelišč

Regratove cvetove nabiramo že zjutraj, še preden začnejo po njih letati čebele, pravi Patricija Šenekar (na fotografiji) z ekološke kmetije Hiška zelišč. Regrat mora biti s stožcem na sredini, kar pomeni, da se še ni razcvetel do konca. Če bi nabirali že razcvetenega, bi se ob sušenju razcvetel v lučko in zasemenil. Tako nabrane cvetove uporabljamo za septembrsko pripravo biodinamičnega kompostnega preparata. Sušijo se na toplem, suhem in zračnem od tri do štiri dni, nato jih shranimo v temen prostor. Posušene cvetove in korenine zdrobimo in shranimo. Za poparek potrebujemo dve čajni žlički in dva decilitra vrele vode, pustimo stati deset minut. Popijemo dve skodelici na dan, po glavnih obrokih. Ljudska modrost pravi, da regrat menda upočasnjuje staranje. Cvetove lahko po setvenem priročniku (2015) nabirate še 19., 23., 24., 25., 27., 28. in 29. aprila.

 

Regratov med

regratPotrebujete pol kilograma cvetov, tri kilograme sladkorja in tri bio limone. Cvetove zavrite v treh litrih vode, nato jo odstavite in ohladite. Izstisnite in odcedite kuhane cvetove, tekočino znova zavrite, dodajte sladkor in limone, nato pa pri nižji temperaturi kuhajte še vsaj tri ure, dokler se masa popolnoma ne zgosti. Shranite v običajne steklene kozarce za med.

 

Objavljeno v Nedeljskih novicah, 19. aprila 2015, str. 40